russitemail
lv | ru
Ienākt / Reģistrēties
Mans profils
Pirkumu grozs
0 0.00

 Svarīgākais par Matiem un to Krāsošanu - no krāsas izvēles un ikdienas kopšanas līdz krāsošanas tehnikām un padomiem!

 

Matu krāsošana daudziem ir ikdienišķs process, ko uztic vai nu frizierim, vai paši sev. Lai nu kā, ir skaidrs, ka daudzi no mums savas ikdienas gaitas bez tā iedomāties nevar, tāpēc ir labi zināt svarīgāko par to. Matu krāsas un toņa maiņa, un atjaunošana ir laikietilpīgs rituāls un prasa zināšanas par krāsu ķīmisko sastāvu, pamat prasmes frizieriem, izvēles iespējām, matu veselību un to aizsardzību, vēlamā rezultāta sasniegšanu un daudzas citas nianses, kas apkopotas raksta turpinājumā.

Matu krāsa

Nebūs melots, ja apgalvosim, ka matu krāsošana pati par sevi ir sarežģīta, un lai sasniegtu vēlamo rezultātu, ir labi zināt pašus pamatus. Tās pamatā ir princips, kurā krāsa aizvieto matu dabīgo pigmentu un piepilda to ar “vēlamo” jeb mākslīgo. Lai krāsa nenomazgātos, neizbalētu vai visādi citādi nemainītu toni, krāsošanas procesā tiek izmantotas spēcīgas vielas, kas var uzkrāties matu struktūrā un uz galvas ādas. Laikam ejot, straujā tehnoloģiju attīstība, labvēlīgi ietekmējusi arī šo nozari – krāsu sastāvs uzlabojas, ražotāji izmanto arvien vairāk dabīgas un mazāk kaitīgas sastāvdaļas, tirgū pieejami daudz matu kopšanas līdzekļu, un virkne no tiem matu kopējo stāvokli spēj uzlabot jau pēc pirmās to lietošanas reizes. Pieejami līdzekļi “pārmocītiem” un ļoti bojātiem matiem, piemēram, balzami un maskas.

Krāsošanas ietekme uz matiem

Krāsai nokļūstot uz matiem, mijiedarbojoties ar matiņu keratīna slāni, sākas oksidēšanās process. Seko matu izbalēšanas process, un ūdeņradis, kas veidojas no peroksīda, iedarbojas uz matos esošo pigmentu, to nokrāsojot. Ūdeņraža peroksīds dziļi iesūcoties matu struktūrā, piepilda to, kā rezultātā, mati ieņem vēlamo krāsu.

Krāsas pārpalikums, kas neiekļūst matos, tiek izskalots mazgāšanas procesā. Jāuzsver, ka daudzu matu krāsu pamatā ir krāsviela – parafenilēndiamīns, un to neatšķaidot ar citām krāsvielām, iegūst bagātīgi melnu krāsu, savukārt, lai iegūtu citu nokrāsu, krāsām tiek pievienots rezorcīns (oksidētājs). Tas samazina melnās krāsvielas iedarbību, un atkarībā no šo divu komponentu proporcijām, var iegūt dažādas krāsas.

Matus krāsoja kā Senajā Ēģiptē, tā arī Senajā Romā un Senajā Grieķijā

  • Ēģiptieši daudzus gadsimtus priekšroku deva ziliem un spilgti sarkaniem matiem, kas tika iegūti, izmantojot hennu. Savukārt, lai dažādotu toņu paleti, ēģiptietes hennas pulveri mēdza atšķaidīt ar visdažādākajām, pieejamajām sastāvdaļām, piemēram, govju asinīm un sasmalcinātiem kurkuļiem. Savukārt, pie melna toņa varēja tikt, hennu sajaucot ar indigo augu. Interesanti atzīmēt, ka dabīgo krāsvielu cienītāji, šo metodi piekopj vēl mūsdienās.

  • Senajā Romā iecienīts bija gaišā vāra matu tonis. Lai to iegūtu, romietes matus mitrināja ar sūkli, kas iepriekš izmērcēts kazas pienā, un pēc tam vairākas stundas noturēts saulē. Pārsteidzošs ir fakts, ka romiešu modes alķīmiķi bija atklājuši vairāk nekā simts krāsojamo vielu receptes. Protams, ka sastāvdaļas, ko viņi izmantoja, ievērojami atšķīrās no mūsdienās izmantojamajām, tā, piemēram, pelni, valriekstu čaumalas un lapas, dižskābarža pelni, sīpolu mizas, dēles, kā arī zelta gabaliņi.

  • Senajā Grieķijā daudzi vēlējās līdzināties zeltmatainajai Afrodītei, un to centās panākt ar potaša maisījumu (kālija karbonāta šķīdums) ar dzelteniem ziediem (informācija par to, ar kāda auga ziediem tieši, nav skaidri zināma). Savukārt, tiem, kam potašs pieejams nebija, izlīdzējās ar govs urīnu.

Matu krāsu toņu aktualitātes

Kā jau iepriekš zināt, kāds matu krāsas tonis piestāvēs? Vai tas neliks izskatīties vecākai vai tieši pretēji – pārāk bērnišķīgi? Plašajā sortimentā var apjukt - un kļūda var maksāt dārgi. Iepazīsties ar sagatavotajiem padomiem par izplatītākajiem matu krāsu toņiem, kuri, ņemot vērā arī ādas toni, palīdzēs tikt pie kārotā rezultāta.

Tumšie toņi

  • Ja ādas tonis ir silts, brūnie toņi (espresso brūns ar sarkanīgu nokrāsu) varētu izrādīties īstā izvēle.

  • Sievietēm ar olīvu ādas krāsu, no toņa ar sarkanīgu nokrāsu, vajadzētu izvairīties, jo seja “pazudīs” bagātīgi brūnajās nokrāsās.

  • Ja mati dabiski ir tumšā krāsā, tad šokolādes, kafijas un kastaņu toņi, to izskaistinās. Pēdējā laika tendences ir tonis “kanēlis” un sarmas nokrāsas, piemēram, “Espresso ar saldējumu” un “salīts kastanis”.

  • Sekojot tendencēm, šobrīd aktuāli ir purpursarkanie un bordo toņi, savukārt zili-melnās un melnās krāsas savu aktualitāti zaudējušas.

Gaišie toņi

  • 2022. gada tendence – blondie toņi: pelnu platīna un viegla rozā nokrāsa, Nordic.

  • Karameli, medu un kviešus jāuzskata par ēdieniem, matu krāsošanas pasaulē, tie nevar tikt uzskatīti par matu toņu nosaukumiem.

  • Vieglai un maigai bāzei meistari iesaka šķipsnas krāsot ar aukstu toņu sajaukumu: pērļu, platīna un zemeņu nokrāsu.

Gaiši brūni toņi

  • Arī viena no sezonas tendencēm, tomēr svarīgi uzmanību pievērst dabiskumam, izvēloties pelnu blondo, pērļu un lazdu nokrāsas. Minētie toņi saderīgi arī ar spilgtām šķipsnām.

Sarkanie toņi

  • Arī viena no sezonas tendencēm - vara un bronzas nokrāsas spēj izcelt izteiksmīgas acis. Meistari iesaka apvienot sarkano bāzi ar vara un karameļu toņiem, kā arī rubīna vai sarkanīgajiem toņiem.

Kā izvēlēties piemērotāko krāsu?

Ikvienas matu krāsas galvenais uzdevums, ir izcelt sejas vaibstus un paspilgtināt koptēlu. Mati nedrīkst nomākt vai ietekmēt to nelabvēlīgi, tāpēc viens no pamata likumiem – matu krāsa nedrīkst saplūst ar ādas toni. Tāpat, izvēloties piemērotāko krāsu, tiek ņemti vērā sekojošie kritēriji:

  • Krāsu tips (acu un ādas krāsa);

  • vecums (t.s. vai mati sākuši sirmot);

  • matu garums un griezums;

  • vasaras raibumi un citi, izteiksmīgie elementi;

  • matu kopējais stāvoklis.

Krāsu tipi

Krāsu tips - ādas krāsas, tās apakštoņa, acu nokrāsas un dabiskās matu krāsas kombinācija. Parasti krāsu tipus nosaka pēc gadalaikiem:

Pavasaris

Šim krāsu tipam raksturīga gaiša āda un siltie toņi, gaiša matu nokrāsa. Šī “tipa” pārstāvēm piestāvēs medus, riekstu un karameļu toņi. Profesionāļi iesaka izvairīties no aukstiem, pienaini baltiem un izteikti melniem toņiem.

Vasara

Tas raksturīgs cilvēkiem ar gaišu ādu, persiku apakštoni, un zaļu, zilu vai pelēku acu krāsu īpašniekiem. “Vasaras” krāsas tipa dabiskā matu krāsa variē no blonda līdz gaiši blondai. Var eksperimentēt ar pelēkiem un tumši blondiem toņiem. Jāizvairās no dzeltenīgām nokrāsām.

Rudens

Rudens krāsu tips ir spilgts, un šī tipa cilvēkiem raksturīga zeltaina āda ar vasaras raibumiem, zilas vai zaļas acis, sarkanīgi un vara nokrāsas mati. Meistari iesaka izvēlēties dzintara un rubīna nokrāsas, bet izvairīties no aukstiem toņiem.

Ziema

Ziemas tipam raksturīga āda, kas ir burtiski porcelāna krāsā, ar aukstu apakštoni. Savukārt, acu krāsa, teju kā likums, ir tumša: brūna vai tumši zaļa. Mati - arī tumšos toņos: brūni, tumši blondi un pat melni.

Padomi:

  • Dāmām gados jāizvairās no aukstiem gaišajiem toņiem, jo tie izskatīsies pēc sirmiem matiem (ja vien tāds nav bijis mērķis) un padara koptēlu vecišķu, turklāt tie arī ādas tonim piešķir pelēcīgu nokrāsu.

  • Āda ar rozā nokrāsu, ar tendenci veidoties apsārtumiem, nav savienojama ar sarkanīgiem un rudiem matu krāsas toņiem. Šim ādas tipam neiesaka izvēlēties arī aukstos toņus.

  • Bojāti mati izskatās veselīgāki, izvēloties gaišos toņos, jo tumšajos matos sašķeltie un bojātie matu gali izskatās pamanāmāki.

  • Neatkarīgi no izvēlētā matu krāsas toņa, lai mati būtu veselīgi un spīdīgi arī pēc krāsošanas, matu krāsas kvalitātei ir izšķiroša nozīme. Tā, piemēram, CHI IONIC SHINE SHADES matu krāsa bez amonjaka, ir droša izvēle par sievietēm gaidībās.

Kā rūpēties par krāsotiem matiem?

Neatkarīgi no izvēlētā toņa, krāsotiem matiem nepieciešama īpaša kopšana. Iesakām izmantot tikai tos produktus, kas šim mērķim īpaši paredzēti, tostarp, ietver krāsas bloķēšanas tehnoloģiju, lai novērstu krāsas izbalēšanu. Pieejami arī īpaši matu sauļošanās līdzekļi, kas matus padarīs spīdīgus un neļaus to krāsai deformēties.

Produkti uz eļļas bāzes nav ieteicami, jo, lai gan labi veic mitrināšanas funkciju, īpaši tikko krāsotiem matiem, noņem krāsas pigmentus. Labāk izvēlēties produktus uz silikona bāzes – tie matus izlīdzina un padara “paklausīgus”.

Ar matu mazgāšanas biežumu nav ieteicams aizrauties. Dziļi attīrošus šampūnus ieteicams lietot ne biežāk kā 2-3 reizes mēnesī.

Piekopjot pareizu krāsotu matu kopšanu, tie ilgāk saglabā mirdzošu koptēlu, ir mīksti un elastīgi. Mati jums noteikti teiks “paldies”, ja izvēlēsieties kvalitatīvus kopšanas līdzekļus.

Krāsoti mati un kopšanas līdzekļi – kādus izvēlēties?

Arī kopšanas līdzekļu sortiments mūsdienās ir ļoti plašs, zemāk uzskaitīti ražotāji, ko iecienījuši profesionāļi.

  • CHI līnijas produkti krāsotu matu kopšanai sniedz vajadzīgo mitrināšanu, padarot matus paklausīgus, kā arī paildzina krāsas noturību.

  • KEUNE CARE COLOR BRILLIANZ līnijas produkti izceļas ar to sastāvu (bez sulfātiem, parabēniem un parafīniem), matus dziļi barojot, spēj aizsargāt krāsas noturību un neļauj tiem izbalēt.

  • Biosilk Color Therapy ir ļoti iecienīta krāsotu matu īpašnieku vidū. Pateicoties sabalansētai formulai, mati kļūst zīdaini un elastīgi. Atvieglo ieveidošanu, novēršot tās nelabvēlīgo ietekmi uz matiem.

Padoms:

Izvēlieties pārbaudītas un profesionāļu atzītas matu krāsas un kopšanas līdzekļus. Svarīgi izvēlēties produktus tieši krāsotiem matiem.

Kā krāsotiem matiem saglabāt spīdumu?

  • Nemazgājiet matus vismaz 3 dienas pēc krāsošanas;

  • Nelietojiet šampūnus ar sulfātiem, izvairieties no hlora;

  • Izmantojiet veidošanas līdzekļus uz silikona bāzes;

  • Neaizmirstiet par matu aizsardzību pret karstumu un sauļošanas līdzekļiem;

  • Piemeklējiet kopšanas līdzekļus savai matu krāsai.

Matu krāsas noņemšana

Matu krāsas noņemšana matiem rada stresu, jo tās ietvaros, mati tiek pakļauti spēcīgai ķīmiskai iedarbībai. Ja mati jau ir novājināti un bojāti, matu krāsas noņemšana, kopējo situāciju pasliktinās. Tāpēc šī metode jāizmanto kā “pēdējais variants”, un to jādara, izvēloties augstas kvalitātes produktus un, vēlams, veicot procedūru profesionālā salonā.

Krāsas noņemšanas veidi:

  • Krāsu nomazgāšanas līdzekļi - visefektīvākais veids, spējot matus padarīt gaišākus līdz pat 4 toņiem. Ir virkne ražotāju, kas piedāvā šampūnus matu krāsas nomazgāšanai.

  • Krāsas noņemšana ar skābes palīdzību – neagresīva, vienā piegājienā, ļaujot izbalināt matus līdz pat 2 toņiem. Aktīvais komponents izskalo krāsas pigmentus no matu struktūras, neietekmējot mata folikulu, mazinot nelabvēlīgo ietekmi uz kopējo matu veselību.

  • Dabīgie mazgāšanas līdzekļi - visticamāk, lai panāktu efektu, mazgāšana būs jāveic vairākas reizes, bet mati no tā necietīs. Krāsu palīdzēs nomazgāt diždadža, olīvu un mandeļu eļļas. Izvēloties šo variantu, to mierīgi var darīt mājās, ne profesionālā salonā.

Kastaņu brūnā” - dabiskums vienmēr ir modē

Piemērotai matu krāsai ir liela nozīme harmoniska koptēla izveidē, tāpēc arvien vairāk sieviešu priekšroku dod praktiskiem, un mazāk pretencioziem matu krāsu toņiem. Viena no izvēlēm ir kastaņu nokrāsa.

Kam šī krāsa piestāv?

Tā ir visai universāla, izceļot dabiskumu un neradot vulgāru un samākslotu izskatu, tāpēc tā piemērota teju visiem ādas toņiem un acu krāsu īpašniekiem.

Izvēloties kastaņu krāsas toni, jāņem vērā sava krāsu tipa iezīmei raksturīgo. Izvēle par koptēla paspilgtināšanu ir apsveicama, bet ja vēlaties akcentēt sava izskata iezīmes, jāizvēlas tādu kastaņu krāsas toni, kas vislabāk piestāvēs dabiskajai matu krāsai, piešķirot matiem papildu intensitāti un spīdumu. Siltāki toņi (zelta, kviešu) piemēroti “pavasara” krāsu tipam, bet tumšāki un piesātinātāki toņi vairāk piemēroti “vasaras” krāsu tipam, savukārt, aukstie kastaņu krāsas toņi piemēroti “ziemas” krāsu tipam un siltie un intensīvie toņi (vara un sarkanīgais) piestāvēs “rudens” krāsu tipam.

 

Karameļu matu krāsa

Karameļu matu krāsa iekarojusi daudzu sieviešu sirdis, pateicoties plašajai toņu izvēlei, un tam, ka tā labi izskatās un saskan ar teju visiem ādas toņiem un acu krāsām. Sasniegt vēlamo rezultātu ir viegli, nolemjot par labu friziera apmeklējumam un piemeklējot atbilstošāko matu krāsu, un kopšanas līdzekļus. Lai gan panākt rezultātu – “karameļu nokrāsas matus” nav sarežģītākā no izvēlēm, to izmanto arī izaicinošāku rezultātu sasniegšanai, proti, ombe un balayage tehnikās, kas ļaus akcentēt nokrāsas daudzšķautnainumu.

Karameļu matu krāsa ir siltās krāsu gammas pārstāve, un tā spēj piešķirt maigumu un sievišķību jebkuram imidžam, neatkarīgi no vecuma, vēlmēm un dzīvesveida. Svarīgākais – izvēlēties sev piemērotāko toni. Dažas no izvēlēm:

  • Gaišā karameļu matu krāsa īpaši piemērota gaišās ādas tipa un zaļo vai zilo acu krāsas īpašniecēm. Šis tonis uzbur vieglu un romantisku izskatu, akcentējot sejas smalkās iezīmes, tostarp aristokrātisko “bālumu”.

  • Medus karameļu īpaši piemērota sievietēm ar gaišu ādu un acīm, arī tām, kurām ir olīvu nokrāsas sejas tonis un vasaras raibumi. Karameļu tonis ir silts, bet izskatās harmoniski, neliekot izskatīties vecākai, gluži pretēji - tas rada jauneklīgu tēlu.

  • Tumšā karamele ir daudzpusīgākais un populārākais tonis. Tas piestāv teju visiem, neatkarīgi no sejas toņa un acu krāsas. Iespaidīgāko tēlu rada zilo acu krāsas īpašniecēm. Tas veido izsmalcinātu tēlu, akcentējot sievišķību. Izvēloties tumšu nokrāsu, neaizmirstiet, ka pārlieku liels kontrasts, var radīt nedabiskuma iezīmes.

  • “Ziemas” krāsu tipam vispiemērotākais ir karameļu-melnais tonis. Ja ir vēlme izcelties pūlī, tas noteikti radīs šo efektu.

  • Šokolādes-karameļu tonis piemērots tumšas ādas toņa īpašniecēm, izceļot tā unikalitāti. Tonis vizuāli atjauno un piešķir koptēlam vieglumu. Īpaši akcentē vara krāsas acu īpašnieces.

Karameļu matu krāsas priekšrocības:

  • Plaša toņu gamma;

  • Piemērota visiem krāsu tipiem, siliem un dzīvesveidiem;

  • Rada harmonisku un dabīgu koptēlu;

  • Matiem piemīt dabīgs spīdums, saules gaismā – pat mirdzoši;

  • Neizceļ sejas defektus (nelielas pinnes, grumbiņas, tumši loki zem acīm, nevienmērīga ādas krāsa);

  • Viegli sasniedzams tonis salīdzinājumā ar blondajiem toņiem;

  • Finansiāli izdevīga izvēle, arī kopšana – lētāka;

  • Iespējams panākt vienmērīgu matu krāsu mājas apstākļos;

  • Spēj lieliski nokrāsot sirmos matus.

 

Šokolādes matu krāsa

Šokolādes matu krāsa piestāv gaišo ādas toņu īpašniecēm un, neatkarīgi no acu krāsas – tā vienmēr izskatās pievilcīgi, spējot izcelt un akcentēt sievišķīgumu.

Šokolādes krāsu toņu klāsts ir ļoti plašs, populārākie no tiem:

  • Rūgtā šokolāde ir paletes tumšākais tonis. To nevajadzētu kombinēt ar tumšu ādu, taču tā lieliski piestāvēs gaišiem ādas toņiem. Pārāk tumšs koptēls cilvēkam liek izskatīties vecākam par saviem gadiem.

  • Burgundijas-šokolādes matu krāsa ar sarkano apakštoni, īpaši paspilgtina pelēkzaļo un medus krāsas acu īpašnieces, lieliski harmonizējas ar vasaras raibumiem. Piemērots spilgtām personībām.

  • Piena šokolāde piemērota dabīgām blondīnēm, lieliski izceļ zili zaļas vai pelēkas acis. Šī matu krāsa rada vieglu un romantisku koptēlu.

  • Karameļu-šokolādes matu krāsa lieliski piestāv tumšo ādu tipu un košu acu krāsu īpašniecēm.

  • Gaišā šokolādes matu krāsa ir viens no populārākajiem toņiem, tā ir gaiša, līdzīga blondajiem toņiem, bet mazāk uzkrītoša, nedzeltē un izskatās dabīgāk.

Šokolādes matu krāsas priekšrocības

  • Izskatās ļoti dabiska, mati izskatās veselīgāki, nav sausi un bojāti;

  • Universāla, starp toņu variācijām, ikviens var izvēlēties sev piemērotāko;

  • Viegli kombinējami savā starpā, kas ļauj eksperimentēt, tajā pašā laikā, radikāli nemainot izskatu;

  • Lieliski nokrāso sirmus matus, kas nozīmē - matus var krāsot retāk un tie būs mazāk bojāti;

  • Vēlamais tonis viegli iegūstams arī mājas apstākļos

  • Tā ir viendabīga, bet vienlaikus – intensīva, iespējams viegli mainīt uz citu toni.

 

Blondo matu nokrāsas - visa krāsu palete

Blondās nokrāsas ir daudzu lolots sapnis. Tomēr, gaišie toņi ir teju nesasniedzami sievietēm ar tumšiem matiem. Ja nolemts lēmums par blondu matu krāsošanu, ir būtiski zināt to, kādu toni un nokrāsu izvēlēties vislabāk.

Pelnu blondais tonis

Pelnu toni raksturo auksts, metālisks tonis. Tā nokrāsa izceļ tumšu ādu, kā arī zilas un pelēkas acis. Kā papildu “+” – izskatās labi jebkāda garuma matiem. Savukārt, “-“ ir tāds, ka uz oriģinālas tumšās bāzes, pelnu nokrāsa nav sasniedzama. Matiem nepieciešama iepriekšēja izgaismošana, un tādos gadījumos palīdzēt spēs tikai profesionālis. Turklāt, pelnu matu krāsas īpašniecēm jārēķinās, ka būs nepieciešama bieža krāsas atjaunošana un īpaša matu kopšana.

Platīna tonis

Kurš gan nav sapņojis par platīna blondu toni? Bet vai zināji, ka šis tonis ir piemērotākais tieši porcelāna vai persiku ādas toņa īpašniecēm? Kopā ar tumšajiem ādas toņiem platīna blondais izskatās nedabiski. Pie platīna toņa palīdzēt tikt varēs tikai profesionālis, un ir jāņem vērā, ka tumšo matu īpašniecēm nāks matus pamatīgi izgaismot, un tos procesa gaitā iespējams pamatīgi sabojāt. Tonis ir “prasīgs”, būs nepieciešama bieža korekcija un atjaunošana, kā arī īpaša kopšana. Dabīgajām gaišmataino un blondo toņu īpašniecēm, pie platīna toņa tikt būs daudz vieglāk.

Medus tonis

Medus blondo toni raksturo silta un bagātīga nokrāsa. Tonis izceļ zilas, brūnas un dzintara acis, kā arī labi izskatās tumšākas un olīvu ādas krāsas īpašniecēm. Medus tonis padara koptēlu dzīvāku un dabiskāku. Tajā pašā laikā, arī medus tonis “pieprasa” īpašas rūpes - to var viegli “izskalot”, tāpēc palīgā šajā gadījumā jāņem tonētie balzami.

Smilšu tonis

Šis tonis jau ir daudz universālāks un ir piemērots jebkuram vecumam. Tas spēj izcelt ādas toni gan ziemā, gan vasarā.

Karameļu tonis

Karameļu toni nereti jauc ar kviešu toni. Tomēr, starp tiem ir atšķirība – karameļu nokrāsai raksturīgs sarkanais apakštonis. Pats par sevi, šis tonis nav pastāvīgs, to vairāk izvēlas citu nokrāsu un nianšu izcelšanai.

Kviešu tonis

Kviešu nokrāsa īpaši izceļ gaišu ādas toņu un pelēko acu krāsu īpašnieces. Šīs krāsas galvenā

priekšrocība ir tās daudzpusība - tā ir piemērota teju visiem.

Zelta tonis

Zelta nokrāsa piesaista lielu uzmanību, spējot padarīt koptēlu izteiksmīgāku. Tomēr, jāņem vērā, ka tas var nesaskanēt ar košām drēbēm, bet piestāvēs gaišo ādas toņu pelēkzilo acu īpašniecēm.

Zemeņu tonis

Šis tonis ir bijis populārs jau vairākus gadus. Tas koptēlam piešķir romantiskumu un maigumu. Sasniegt šādu matu toni uz tumšas bāzes ir teju neiespējami, vispirms, ja uzstādīts šāds mērķis, mati būs jāizgaismo un jāatbrīvojas no dzeltenās krāsas.

Pērļu tonis

Pērļu tonis ir vienlaikus “auksts” un “silts”, apakštoņu: pelnu un zelta nokrāsas dēļ. Ir uzskats, ka īpaši piemērots gaišo ādas toņu un acu īpašniecēm. Tonis spēj atbrīvot matus no dzeltenīguma, kas var rasties pēc to balināšanas. Perlamutra tonim ir vairākas priekšrocības: vizuāli palielina apjomu, noņem dzeltenumu un piešķir matiem spīdumu.

Bēšais tonis

Vienmērīgs tonis būs sasniedzams tikai uz pirms tam pilnīgi balinātiem matiem. Bēšā toņa izaicinājums ir iespējama dzeltenīguma parādīšanās, no kura atbrīvoties ir teju neiespējami.

Kalifornijas blondais

Jāatzīmē, ka “Kalifornijas blondais” vairāk ir nevis tonis, bet gan krāsošanas veids. Kalifornijas efektu rada tumšu sakņu un gaiši blonda kombinācija visā matu garumā. Jāpiebilst, ka arī šī toņa izvēlē jārēķinās ar to, ka augošajām saknēm būs nepieciešama bieža korekcija.

Tumši blondais

Tumši blondais tonis var tikt uzskatīts par vienu no dabiskākajiem - bieži vien to izmanto īsa griezuma matu īpašnieces, bet izskatās labi arī garāku matu īpašniecēm.

Matu krāsošana divās krāsās

Krāsot matus divās krāsas ir viena no pēdējo gadu tendencēm. Un kāpēc gan ne? Pirmkārt, tas izskatās vizuāli pievilcīgi un ļauj matiem, atkarībā no gaismas, iemirdzēties jaunās krāsās. Otrkārt, tam ir vairākas priekšrocības un izvēles iespējas, var dot priekšroku iemīļotajai balayage tehnikai, tāpat krāsošanai šķipsnās, ombre un daudzām citām iespējām.

Priekšrocības:

  • Krāsu pārejas vizuāli palielina matu apjomu un piešķir tiem krāšņumu;

  • Atsvaidzina un padara matus dzīvīgus;

  • Universāla tehnika – piestāv neatkarīgi no vecuma un matu griezuma;

  • Divu dabisko toņu izmantošana, ļauj samazināt krāsas korekciju biežumu, jo spēj “noslēpt” ataugušās matu saknes.

Iespējamās krāsošanas tehnikas

  • Matu brondēšana (veidojies no vārdiem: “blonds”, “brūns”). Šokolādes un zelta toņu kombinācija, īpaši brunetēm, padara koptēlu dabisku. Izmantojot šo tehniku, krāsošana tiek veikta vienmērīgi, bez asām pārejām un taisnām, asām līnijām. Nokrāsām jābūt savstarpējā harmonijā.

  • Ombre. Tā, iespējams, ir vispopulārākā divu krāsu krāsošanas tehnika. Tās ietvaros tiek izmantoti divi toņi – tumšs un gaišs. Ja saknes ir tumšas, tad matu apakšējā daļa būs gaiša un otrādi.

  • Balayage. Šajā gadījumā tiek krāsota nevis visa matu šķipsna, bet tikai galiņi un priekšējās šķipsnas. Šajā tehnikā sajaukums starp dabisko krāsu un krāsoto daļu ir izplūdis, nav redzamas skaidras tās robežas (pāreja ir vertikāla nevis horizontāla), kas piešķir dabiskuma efektu (gluži kā saules izbalināto matu efekts). Ja sākotnējā matu krāsa ir tumša, tad matu gali tiek izgaismoti, un otrādi, gaišam pamattonim tiek pievienotas tumšas šķipsnas. Balayage tehnika ļauj vienlaikus izmantot līdz 3 krāsu toņiem.

Balayage tehnikas priekšrocības:

  • Draudzīgai matu veselībai, mazinot krāsošanas radīto ietekmi;

  • Piešķir vizuāli atjaunojošu efektu – atsvaidzina dabisko krāsu, paslēpj sirmos matus;

  • Izceļ izteiksmīgākās sejas iezīmes;

  • Efekts balayage tehnikā saglabājas ilgi un nav bieži jākoriģē un jāatjauno.

Balayage tehnika blondiem matiem:

  • Gaišiem matiem piemēroti sekojošie toņi:

    • Tonis “Lazdu rieksts”, kas harmoniski izskatās ar pērļu toni;

    • “Kastaņu” tonis piestāv matiem ar dzeltenīgu saules atspīdumu;

    • Tumšās šokolādes tonis kontrastē ar platīna krāsas lokām.

  • Izvēloties toni, vērā jāņem arī acu krāsa:

    • Pelēkām un zilām acīm – kviešu, karameļu un gaiši brūnie toņi;

    • Brūnām acīm – kafijas un zeltainie toņi.

Balayage tehnika brūniem matiem:

  • Toņi, kas harmonizēsies ar gaiši brūniem matiem:

    • Dzintara tonis - ar vara bāzi;

    • Kviešu tonis – ar košu blondu;

    • Tumšo ceriņu vai rozā tonis - ar dzeltenīgu bāzi;

    • Iederēsies arī karameļu un medus toņi, piešķirot matiem lielāku piesātinājumu.

Balayage tehnika tumšiem matiem:

  • Svarīgi ņemt vērā ādas toni:

    • Ja āda ir gaiša, teju balta, piemērotāks ir auksts toņu spektrs. Balinātās šķipsnas ieteicams krāsot platīna, pelnu un sudraba krāsās;

    • Siltas nokrāsas, piemēram, medus, zelts un karamele, lieliski sader ar rudens krāsu tipu;

    • Melnā bāze labi kontrastē ar sarkano un kafijas toni;

    • Ieteicams ar balayage tehniku neveidot tumšiem matiem ļoti stipru kontrastu, neaizmirstot par kopējo harmoniju.

Balayage tehnika sarkaniem matiem:

    • Sarkanus matus uzsver medus toņi. Meistars vispirms balina šķipsnas un pēc tam tonē ar vara nokrāsu;

    • Piemēroti - arī tumši brūni toņi. Turklāt, uz sarkana pamata meistari bieži vien ķeras pie krāsas izstiepšanas, spējot panākt plašu toņu gammu - no tumša kastaņa līdz spilgtam, gandrīz dzeltenam tonim. Tiek izmantoti naturāli, spilgti un kontrastējoši toņi - piemēram, violets, sarkanais vai rozā.

Matu krāsošana šķipsnās

Matu krāsošana šķipsnās pati par sevi ir leģendārā, kas nav aizmirsta, un katru gadu tam nāk klāt jauni elementi un krāsu toņi. Šobrīd viena no tendencēm ir gaišas šķipsnas uz tumšiem matiem, spējot izcelt “nēsātājas” sejas vaibstus, vienlaikus, neprasot biežu atjaunināšanu.

Jāpiebilst, ka tehnikai ir arī mīnusi - tumšo šķipsnu balināšana ietver ķīmisku vielu izmantošanu, lai matus varētu padarīt gaišākus. Tas nozīmē, ka nepieciešama arī papildu matu kopšana. Mūsdienās pieejama virkne matu serumu un masku, kas ļauj neuztraukties par ķīmisko vielu iedarbību, tomēr jāatceras, ka šķipsnu krāsošanu labāk uzticēt profesionālim, nevis to censties darīt pašrocīgi mājas apstākļos.

Kam tā ir piemērota?

Atbilde ir vienkārša – visiem! Šī ir universāla un ļoti izplatīta krāsošanas metode, un to veicot profesionāli, tas spēj maskēt sirmos matus un ilgāku periodu nedomāt par atkārtotu matu krāsošanu. Visvairāk to iecienījušas sievietes, kas priekšroku dod dabiskumam.

Pirms dodaties uz salonu, izlemiet, kādu rezultātu vēlaties redzēt, saglabājiet bildes, kas devušas iedvesmu, un profesionāls meistars spēs konsultēt, ar kādu tehniku un toni, rezultāts sasniedzams.

Krāsošanas veidi:

  • Klasika. Teju jau tradīcija, ko uz sevis izbaudījis teju ikviens. Šajā tehnikā mati tiek balināti visā to garumā, mainot tikai šķipsnu platumu un biežumu. Ar plānākām šķipsnām mati izskatās vairāk dabiski un ļaus izvairīties no pārāk biežas salonu apmeklēšanas;

  • Airtouch. Pirms krāsošanas izvēlētās šķipsnas tiek “piepūstas” ar gaisma plūsmu no matu žāvētāja. Tā kļuvusi par vismodernāko no balināšanas tehnikām;

  • Balayage. Divu toņu krāsošanas metode nodrošina izplūdušu, horizontālu robežu starp tumšajām un gaišām šķipsnām;

  • Zonālā izcelšana. Šajā tehnikā mati tiek krāsoti tikai daļēji - asimetriski, pie saknēm vai tikai matu apakšā. Bieži vien zonas izcelšana tiek veikta tikai augšējām šķipsnām, atstājot matu iekšējo daļu to dabiskajā krāsā.

Matu balināšana šķipsnās dažādiem matu garumiem

Matu balināšana šķipsnās piestāv jebkuram, jo tai iespējamas dažādas variācijas, tomēr svarīgi ņemt vērā matu garumu.

  • Gari mati ir pateicīgāki, ja vēlas eksperimentēt. Iespējams izmēģināt dažādas tehnikas: balayage, ombre, klasisko šķipsnu balināšanu;

  • Vidēji gari mati arī ir pietiekami pateicīgi dažādām krāsošanas tehnikām. Iesaka izvairīties no ombre, jo ne visi matu krāsu toņi šajā tehnikā uz vidēji gariem matiem izskatīsies labi, galvenokārt, jo limitēta vieta krāsu pārejai;

  • Īsi mati – vislabāk izvēlēties kontrastējošas šķipsnas. Uz ne pārāk īsiem matiem var izmēģināt arī balayage.

Matu balināšanas šķipsnās priekšrocības:

  • Mati aug nemanāmi – pateicoties balināšanas tehnikai matos nav izteiktas krāsu robežas;

  • Maigāka procedūra matiem, salīdzinot ar pilno matu balināšanu;

  • Daudz iespējamo variāciju – iespējams atrast sev piemērotāko tehniku.

Matu balināšana mājās

Jā, tas ir iespējams. Tomēr, ņem vērā sekojošos padomus:

  • Mūsdienās iespējams atrast daudz krāsu ātrai matu balināšanai, tomēr to sastāvā esošās ķīmiskās vielas, sabojā matu struktūru. Ir nepieciešama papildu kopšana – un talkā var ņemt arī dabīgos produktus, piemēram, pievienojot savam šampūnam C vitamīna tabletes, citronu, izskalojiet ar kumelīšu tēju, vai pat kefīru. Internetā pieejamā informācija par dažādām tautas “receptēm”;

  • Lai nu kā, tomēr izvēlies kvalitāti – pieejama virkne matu izgaismojošo vai tonējošo šampūnu un masku, un atrodot sev mīļāku, matu balināšana mājās kļūs vieglāka.